Специалистката ще преглежда в ДКЦ „Бургасмед“ на 15 декември от 10:00 часа
9.12.2024г.
Д-р Тихомира Георева е гастроентеролог и диетолог в пловдивската университетска болница „Пълмед“. На 15 декември, неделя, от 10:00 часа, тя ще проведе платени гастроентерологични и диетологични прегледи в ДКЦ „Бургасмед”, с предварително записване на регистратурата на лечебното заведение, на телефони 0892 22 28 00 или 0892 22 25 25, както и онлайн в системата Супердок на: https://superdoc.bg/lekar/tihomira-georeva.
Акцент в работата на специалистката е борбата с наднорменото тегло и използването на храната като лекарство при редица заболявания в областта на гастроинтестиналния тракт. Тя е разработила диетичен режим, които кара метаболизмът да се „забърза“ и организмът се настройва да използва храната като енергия. Тази схема се състои от три фази, при които в рамките на 4 седмици се губят над 10 кг. Съчетавайки диета с правилна терапия, тя лекува успешно различни гастроентерологични заболявания, сред които подагра, панкреатит и колити.
Специалистката посочва, че основните фактори, които поддържат високи нива на инсулина ни, сна два. „Първият е храната, която ядем. Това е нещото, което променяме при започване на диетата. Другият фактор е дългосрочният проблем с инсулиновата резистентност. Високият инсулин поддържа нашето тегло високо и това саботира всичките ни усилия да отслабнем“, обяснява тя.
Нашият метаболизъм безмилостно намалява, докато падне под нивото на нашия енергиен прием. Нашето тегло се задържа в плато и после коравосърдечно се качва до първоначалното ни зададено тегло, дори да продължим да сме на диета. Затлъстяването е хормонално разстройство на регулирането на мазнините. Инсулинът е основният хормон, който причинява увеличаване на теглото, така че логичното лечение е да се понижат инсулиновите нива!
За да успеем, трябва да прекъснем порочния кръг на инсулин-резистентност, изтъква тя подчертавайки, че отслабването следва една и съща крива, добре позната на диетолозите. Дали е средиземноморска диета, диетата на Аткинс или дори нискомаслена и нискокалорична диета, в краткосрочен план, като че ли всички те дават резултат. Разбира се, разликата е в свалените килограми - при някои диети са по-малко, при други - повече. Но основният и най-важен фактор е да отслабваме без последици за здравословното ни състояние. Повечето изпитвания на различните диети се провалиха поради тесния си фокус. Други правят погрешното заключение, че всичко опира до калориите. Всъщност няма нищо подобно. Калориите са само един елемент от мултифакторно заболяване, каквото е затлъстяването.
Повечето диети атакуват само един проблем. Вероятността за успех е много по-голяма при една по-широкоспектърна атака. Важно е да изградим индивидуален подход, за да се атакува конкретната причина. Въпреки това от 6-ия докъм 12 месец от началото на диетата телесното тегло спира да намалява, след което следва безмилостно възвръщане на свалените килограми, макар да се спазват стриктно диетологичните препоръки и това се отрязва върху правилното функциониране на черния дроб.
Трайното отслабване всъщност е процес в две стъпки - краткосрочна и дългосрочна. Трябва да ядем истинска храна, а също да консумираме по-малки порции, да се храним с удоволствие, да се разхождаме след ядене. Така ще се чувстваме по-доволни и ще отслабнем, подобрявайки метаболизма си. От бързото хранене и от храненето под стрес се пълнее, особено в областта на корема.
Бавното хранене засилва метаболизма. Освен това при бързо хранене има вероятност да преядем, защото на стомаха му трябват 20 минути да сигнализира на мозъка, че сме сити, казва д-р Георева и съветва да се избягват солени храни, фалшиви храни и особено съдържащите богатия на фруктоза царевичен сироп и хидрирани мазнини.