RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

Съветът на специалистите: Не злоупотребявайте с храната по време на Великденските празници

Консумирането на яйца и козунаци по време на Великденските празници не вреди на организма, когато количествата са минимални, съветват специалистите. Опасностите идват от допълнителните химически вещества, които се съдържат в храните - емулгатори, овкусители, оцветители, по известни като Е-та. Те удължават живота на един продукт, за да изглежда пресен, да привлича купувача и да придаде вкус, който се харесва. Минимални количества консерванти в даден хранителен продукт не са вредни, но когато консумираме различни продукти, в голямо количество, те се натрупват в организма и вече стават опасни. Така, например козунак с дълъг срок на годност е по-добре да не се купува, категорични са лекарите.

 

Ето още от техните съвети:

 

  • Избягвайте да купувате козунаци с много Е-та и дълъг срок на годност
  • Изберете козунак с по-висока цена. Възможно е в него да са вложени истински продукти.
  • Яйцата от свободни кокошки са за предпочитане
  • Преди боядисване сварете яйцата добре, поне 20 минути
  • Яйцата не бива да стоят повече от 1 ден на стайна температура, трябва да се съхраняват в хладилник и да се консумират до няколко дни
  • Да се ядат не повече от 2 яйца на ден

Освен с яйцата и козунаците специалистите съветват още да се внимава и с агнешкото. Сериозното натоварване на организма с месо може да предизвика болки и сериозна стомашна криза.