RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

ДКЦ „Бургасмед“ с експресен PCR тест за COVID-19 с резултат за 1 час

В ДКЦ „Бургасмед“ заработи последно поколение апаратура за молекулярни изследвания. Новата платформа на вносителя “Биомед“ позволява провеждане на т. нар. ускорено изследване за наличие на коронавирусна РНК посредством RT-PCR метод и резултат за 1 час.

 

Апаратурата, която вече стартира работа се нарича „iPonatic” и е производство на водещата, световно известна китайска компания „Sansure Biotech“. Тя функционира и в лабораториите от групата лечебни заведения, от които е част и МБАЛ „Бургасмед“ – УМБАЛ „Софиямед“ в гр.София и УМБАЛ „Пълмед“, гр.Пловдив.


Техниката ще бъде използвана както за по-бързо получаване на резултати при суспектни пациенти, които се приемат за лечение в болницата, така и за тестване на амбулаторни лица.

 

Фирмата вносител „Биомед“ изтъква, че водещата световна роля на „Sansure Biotech“ се доказва и от дела им от цели 40% на китайският пазар в този сегмент. Редица лаборатории в Китай са снабдени именно с тази апаратура и благодарение на нея тестването за коронавируси на населението се извършва по много по-бърз начин.

 

При технологична и организационна натовареност резултатите от изследването с новата апаратура може да бъдат готови и до 2 часа.

 

Изследване чрез новата апаратура се извършва всеки работен ден от седмицата с предварително записване на час на тел. +359 892 222 525, както и онлайн през сайта на лечебното заведение www.hospitalburgasmed.bg