RU
Back to top hospitalburgasmed.bg

В „Бургасмед“ всеки петък съдови хирурзи преглеждат безплатно диабетици

Д-р Георги Николов предупреждава, че артериална недостатъчност на крайниците може да се прояви с различни симптоми


Отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Бургасмед“ отново се включва в кампания за отбелязване на Световния ден за борба с диабета и още от 18 октомври стартира безплатни профилактични прегледи за хора с диабет след предварително записване на час на телефони  0892 222 525 и 056/ 999 980.  Тези консултации ще се провеждат всеки петък от 12:00 до 14:00 часа, а кампанията ще продължи до 29 ноември включително. По време на консултациите ще се извършва и ехо-доплерово изследване.

 

Нашата задача е да информираме пациентите за възможните съдови усложнения от захарния диабет и да им предоставим възможности за превенция, ранна диагностика и лечение, коментира д-р Георги Николов, съдов хирург от отделението, който ще извършва прегледите. Припомняйки, че профилактиката си остава най-доброто лечение, специалистът изтъква, че високите нива на кръвна захар водят до увреждания в почти всички органи и системи на човешкия организъм - сърдечносъдовата, периферната нервна система, отделителната система, очите и много други, като сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смърт при хора със захарен диабет, а честотата е два до три пъти по-висока в сравнение с хората без захарен диабет.

 

Съдовият хирург предупреждава, че артериална недостатъчност на крайниците, която сигнализира за съдов проблем, може да се прояви с различни симптоми, като най-характерните са наличие на болка или чувство на слабост в крайника в покой или движение, а разстоянието, което може да измине пациентът без слабост в крайника е определящо за стадия на заболяването. Консултацията със съдов хирург е задължителна при поява на рана на крака при диабетно болен пациент, подчертава още д-р Николов.