СПЕШНА ПОМОЩ 0892 222 800
RU
Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalburgasmed.bg

Успешното лечение на исхемични мозъчни инсулти е революционното постижение в неврологията за последните години

https://www.flagman.bg/article/137462

Невролозите в България сме длъжници на своите пациенти. Процента проведени тромболизи е дори под 1 , за сравнение - в  Австрия и Германия  достига до 15

Д-р Павлинка Хубанова е завъшила медицина в МУ  Стара Загора през 1992 г. През следващите няколко години е работила в Бърза помощ, а по-късно е изкарала голяма част от професионалния си стаж в Неврологично отделение в МБАЛ-Габрово. От 2015 г. е началник на Неврологичното отделение в бързоразвиващата се бургаска болница МБАЛ „Бургасмед”.

-Д-р Хубанова,как може да се предпазим от исхемичния мозъчен инсулт и възможно ли е пациентът напълно да се възстанови?

-Острото исхемично нарушение на мозъчното кръвообръщение представлява запушване на артериален съд на мозъка от тромботична маса насложена върху атеросклеротично променена съдова стена  или от тромб, произлизащ от кухините на сърцето и попаднал в мозъка чрез кръвния поток. Има и по-редки механизми, но крайният резултат е, че  милиони нервни клетки умират и се нарушава  нормалната мозъчна функция. Превенцията на мозъчния инсулт се свежда до борба с рисковете фактори - лечение на артериалната хипертония, захарен диабет, ритъмни нарушения, създаване на добри хранителни навици,  двигателна активност. По отношение на възстановяването, зависи колко обширен е бил инфарктът, каква е топиката, както и съпътстващата патология. Възстановяването е  продължително, свързано с упорита рехабилитация, пациентите са зависими от близките си, депресират се, изолират се от обществото, а често инсултите са с фатален край.

-Вие сте поддръжник на т.нар. тромболитично лечение за исхемичен инсулт. Какво точно представлява то и защо е важно за вас и вашето отделение в МБАЛ-Бургасмед?

-Съвременното схващане е, че върху зоната, съседна на вече исхемизиралия участък - така наречената пенумбра ( част от мозъка, която все още е функционално съхранена) можем да въздействаме чрез тромболиза. Крайната цел  е лизиране на  тромба чрез използване на ново поколение лекарство - тъканен плазминоген активатор, реканализация на съда и възстановяване на мозъчното кръвообръщение .

-МБАЛ Бургасмед се утвърди като водещо здравно заведение в последните години и успя да привлече много специалисти, но какво е положението във вашето отделение. С какви специалисти и апаратура разполагате?

-В отделението работят 5 отлични лекари със специалност нервни болести и един специализант. Разполагаме с  25 легла, 6  от тях интензивни, обособени в сектор за лечение на тежко болни пациенти. Имаме апарати за функционална диагностика - ЕЕГ, ЕМГ, УЗД , монитори за проследяване на витални показатели. Ползваме ЯМР и КТ в отделението по Образна диагностика. Компютърният  томограф има възможност да изследва КТ перфузия - изследване с  голяма информативна стойност, за да преценим  колко е голяма пенумбрата и да предвидим ефекта от лечението.

-Какви са първите признаци на инсулта и как може да се помогне  на човек в първите, решаващи за здравето му минути и часове?

-Първите симптоми възникват остро, в пълно здраве - говорни нарушения, лицева асиметрия, невъзможност за движение на крайниците, поведенчески промени.  Най-ценни са действията в първите минути и часове. Инсултът е спешно състояние. "Времето е мозък" е  мотото на съвременната  неврология. За успешния изход от заболяването е нужно  да се предприемат незабавни мерки. Пациентът трябва да се транспортира до болница  и ако е подходящ за тромболиза-  да се направи. Не винаги може да се проведе този вид лечение - има много строги критерии, които спазваме  - времевия прозорец от четири часа и половина от началото на инцидента, съпътстващи заболявания, прием на медикаменти и др.

-Имате ли конкретни случаи от вашата практика с този тип процедури, които са спасили живота на пациентите и са помогнали за тяхното пълно възстановяване?

-Случва се много често, но ще ви разкажа за  два случая от последния месец , защото са сходни.Единият пациент беше на 48 г., другият на 64.г, и двамата бяха туристи получили исхемичен инсулт с много тежък двигателен дефицит - невъзможност да движат левите крайници. Не са имали предхождащи заболявания, не са приемали медикаменти. Близките им бързо са разпознали първите признаци на заболяването, екипите на Спешна помощ са реагирали изключително професионално  и пациентите  бяха докарани в Спешно отделение на болницата един час след поява на симптомите. За  един час  проведохме образна диагностика, клинико - лабораторни изследвания,  оценихме  неврологичния дефицит по  NIHSS  скала и взехме  решение, че пациентите отговарят на критериите за провеждане на тромболиза и нямат противопоказания. Инфузията продължи един час и още преди да беше свършила  отчетохме много добър клиничен отговор - болните  движеха крайниците си. Клиничното подобрение  продължи  и през следващите дни, а образните изследвания потвърдиха добрите резултати.При изписването единия пациент нямаше никаква остатъчна симптоматика, другия  минимален неврологичен дефицит.

-Процентът на пациенти, при които се използва тромболитичното лечение в България е по-малък от 2%. Как може да достигнем нивата на развитите западни държави от по 12-15% и в Бургас това съотношение променя ли се в позитивна насока в Бургасмед?

-Невролозите в България сме длъжници на своите пациенти. Процентът проведени тромболизи е дори под 1 , за сравнение - в  Австрия и Германия  достига до 15.  В МБАЛ" Бургасмед" се увеличават  пациентите, на които сме провели лечението, вече натрупахме опит и сме силно мотивирани да го прилагаме. Проведено навреме  и адекватно то гарантира отлични резултати -  болните  скоро  се връщат  към обичайното си ежедневие.