СПЕШНА ПОМОЩ 0892 222 800
RU
Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalburgasmed.bg

Специалистите от МБАЛ „Бургасмед“ върнаха надеждата на бургаска майка, спасиха бебето й след тежки усложнения

13 Май 2019, Понеделник

Автор: Флагман.БГ

 

Зейнеб постъпва в АГ отделението в жк „Меден рудник“ на 20 февруари, в шестия месец с пролапс на околоплодния мехур през матката

 

Специалистите от МБАЛ „Бургасмед“ спасиха бебето на бургаска майка, след като в шестия месец тя се оказва в беда – утробата й е пролапсирала през матката и живота на дълго чаканото отроче е в опасност. Зейнеб постъпва в отделението по акушер-гинекология в болницата в жк „Меден рудник“ още през февруари, веднага след като лекарите установяват състоянието й. Тя е изключително притеснена, защото това е седмата й бременност, а предходните шест всички са били неуспешни. За щастие тя попада на д-р Ангел Недялков, който приема случая присърце и извършва спешна и сложна интервенция.

Три месеца по-късно Зейнеб е горда майка на първия си син – Билял, кръстен на баща му.  Въпреки всички усилия, бебето все пак се ражда недоносено, тежащо само 2170 гр и в момента се намира в кувиоз. Съвсем скоро то ще бъде изписано от болничното заведение и ще види за пръв път дома си.

Репортер на Флагман.БГ днес посети МБАЛ „Бургасмед“, за да разговаря с лекарите, спасили живота на малкия Билял и позволили на една майка най-после да се сдобие с отроче след 12 години неуспешни опити.

„Пациентката постъпи в АГ отделението с болки на 20 февруари. Направихме преглед и с ужас установихме, че тя страда от истмикоцервикална недостатъчност – състояние, при което околоплодния мехур е излязъл извън матката. Това е много опасна диагноза и в повечето случаи изходът е неблагоприятен. Веднага извършихме серклаж на горещо – това е процедура, при която околоплодния мехур се прибира обратно в матката и след това мястото се зашива. За щастие всичко премина успешно“, обясни д-р Ангел Недялков.

Зейнеб остава в МБАЛ „Бургасмед“ под постоянно лекарско наблюдение. До днес тя все още е там – почти 3 месеца след първоначалното й постъпване. Това се налага, тъй като при случаи като нейния, е много важно да се следи редовно за усложнения. Случаят й изисква и още повече внимание, тъй като това е седмата й бременност – поредна след 6 неуспешни такива.

„Това е първият такъв случай в целия ми опит като лакар. За жалост пролапса на околоплодния мехур през матката е състояние, което не е рядкост, но се радваме изключително много, че успяхме да спасим малкия Билял. Майка му и той са талисманите на нашето отделение!“, каза горд още д-р Недялков.

 

Цялото интервю и видеото вижте тук