СПЕШНА ПОМОЩ 0892 222 800
RU
Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalburgasmed.bg

Операцията на клепналите уши трае по-малко от час

Д-р Иво Парунов, завеждащ отделението по УНГ заболявания в МБАЛ „Бургасмед“:
Операцията на клепналите уши трае по-малко от час
Безплатни консултативни прегледи в болница „Бургасмед“

в.24часа
30.9.2015

-Д-р Парунов, какво представлява заболяването на ухото, наречено отоклизис по -известно като клепнали уши?
Проминиращите /клепнали/ уши или „отоклизис“ представляват твърде честа вродена неправилна позиция на ушните миди, често съпътствана и с промяна в анатомичния релеф. Среща се в различна честота, но статистиката показва, че засяга около 30% от хората. Това един проблем, който успешно се решава в нашето съвремие по оперативен път. Операцията се нарича отопластика. Извършва се с обща или локална анестезия, но ние предпочитаме обща анестезия, за да осигурим на пациента максимален комфорт. Възрастовата граница не е строго определена. Операции се извършват и при пациенти в по-ранна възраст – под 18 години. Болката и белезите след операцията са минимални и пациентът напуска клиниката след 24 часа до 48 часа.

-Съществуват ли рискови фактори за развитие на заболяването?
Най – често се касае за вроден дефект, но е възможно да се придобие и посттравматично. В повечето случай той е само козметичен и не води до засягане на слуха.Същността на операцията се състои в моделиране на хрущяла и коригиране на позицията на ушните миди. Продължителността на интервенцията е около 1 час, а след нея пациентът носи моделираща превръзка в продължение на три – пет дни. Белегът е много фин и добре скрит в гънката зад ухото. Риск за пациента няма!

-Кога е редно да направим консултация с УНГ специалист?
Проблемът е предимно естетичен и се забелязва лесно. Лошо е, ако родителите го подценяват и детето постъпи за операция след продължителен период на подигравки от съученици. Удачно е да се посети УНГ специалист при едностранно и двустранно проминиращи уши и при всяко съмнение за естетичен дефект на ушната мида.

-Винаги ли този дефект се коригира чрез операция и какви методи на лечение прилагате в МБАЛ "Бургасмед"?
Дефектът се коригира само по оперативен път, а обемът на хирургичната намеса и използваната оперативна техника са различни. Методът, който прилагаме в болница „Бургасмед“ при пациенти с този проблем е комбиниран и взаимства най – доброто от утвърдените хирургични техники. Придържаме се към „сутурните“ техники с минимални хрущялни резекции.

-Скоро проведохте безплатна кампания, какви са Вашите наблюдения.Търсят ли пациентите компетентна помощ и навреме ли го правят?
Да, намесата в повече от случаите е навременна, но решихме да удължим кампанията, защото много пациенти не успяха да се възползват от безплатните прегледи. Това, което ми направи впечатление по време на тях, е че консултациите бяха основно сред млади жени – между 15 и 20-годишни. Именно те се подложиха и на операция. Но помощ може да бъде потърсена винаги, когато човек смята, че има естетичен проблем с ушните миди.