СПЕШНА ПОМОЩ 0892 222 800
RU
Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalburgasmed.bg

В МБАЛ "Бургасмед" осъществихме първата в Бургаска област насочена биопсия под ехографски контрол

Д-р Силвия Атанасова, завеждащ отделение по гастроентерология в МБАЛ "Бургасмед": В МБАЛ "Бургасмед" осъществихме първата в Бургаска област насочена биопсия под ехографски контрол

4.2.2016
в.24 часа/Труд

- Д-р Атанасова, вие оглавявате отделението по гастроентерология в най-голяма частна болница по Южното ни Черноморие МБАЛ "Бургасмед". Какви са предизвикателствата пред Вас и екипа Ви?

Да оглавявам отделението по гастроентерология в най-голямата частна болница в Бургас, за мен е голяма чест, предизвикателство и отговорност. Отделението функционира активно от около 2 год. и за този кратък период се наложи като най-търсеното отделение от пациентите в нашият регион, защото предлагаме не само квалифицирана професионална помощ, но и много грижа и внимание към болния човек. При нас ежемесечно гостуват водещи гастроентеролози от София и Пловдив, които консултират наши пациенти и ни оказват неоценима помощ като ни предават знанията и уменията си на място. Мога спокойно да заявя, че отделението по гастроентерология работи на високо професионално ниво според консенсусите по гастроентерология и правилата за добра медицинска практика.

- Все повече реклами ни облъчват със съвети какво лекарство да вземем, за да облекчим болките в стомаха. Според Вас българинът обръща ли достатъчно внимание на здравето си?

Аз имам опит като гастроентеролог повече от 10 год. Забелязвам, че напоследък пациентите се ориентират добре в оплакванията си и се стараят да получат навреме квалифицирана медицинска помощ. Моите наблюдения са, че на многобройните реклами откликва по-често възрастното население, докато младите и интелигентни хора държат първо да чуят мнението на специалист.

- Много от пациентите казвате търсят навременна помощ от специалисти като Вас. На какво могат да разчитат, попадайки в МБАЛ "Бургасмед"?

Това, на което могат да разчитат нашите пациенти в отделението по гастроентерология е на първо място добро отношение. В своята дългогодишна практика винаги съм се ръководила от правилото "отнасяй се с хората, така както искаш те да се отнасят към теб". С радост мога да кажа, че този начин на работа се възприе и от екипа ми /лекари, сестри и санитари/. Освен добро отношение и грижи нашите пациенти получават и високо квалифицирана медицинска помощ - диагностика и лечение. Отделението разполага с чисто нова видеоендоскопска апаратура, с която извършваме диагностика и вискоспециализирани ендоскопски процедури на горния и долен гастроинтестинален тракт- фиброгастродуоденоскопии, фиброколоноскопии, отстраняване на поли-пи от стомах, хранопровод и дебело черво, лигиране на варици на хранопровода, поставяне на гастростоми. Разполагаме и с много добра ехографска техника. Преди няколко дни при нас осъществихме първата в Бургаска област насочена биопсия под ехографски контрол. Амбициите ни са да въведем рутинно и тази методика в отделението. Държа да отбележа за всички наши бъдещи пациенти, че изброените по-горе манипулации се осъществяват под венозна анестезия в присъствието на квалифициран анестезиологичен екип, за да се осигури комфорт на пациента.

- Какво можете да посъветвате пациентите след голямото преяждане около изминалите празници?

Да се прекалява с храната и алкохола не бива. Бих посъветвала всички, които вече са прекалили с храненето по празниците да преминат на по-разтоварващ режим за 1-2 седмици - да приемат повече плодове и зеленчуци и не мазни меса. Моят съвет е, когато предстои "преяждане" е добре 1-2 дни преди това, по време на празниците и няколко дни след тях, да подпомогнат храносмилането си като приемат препарати съдържащи храносмилателни ензими. Но отново повтарям, най-добре за организма е когато всичко е с мярка.