СПЕШНА ПОМОЩ 0892 222 800
RU
Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalburgasmed.bg

Поощрявайте децата да утоляват жаждата си с вода

През юли съвместната кампания на изворна вода „Бачково“ и болниците от групата на „Булфарма“ ООД е с акцент детското здраве


Водата има основополагащо значение за здравето и жизнеността на всеки човешки организъм. Заради по-голямата си активност, обаче при децата обезводняването настъпва много по-бързо, отколкото при възрастните, заради повишената обмяна на веществата. В детския организъм се съдържа повече телесна вода и телесната повърхност е относително по-голяма спрямо теглото, в сравнение със същото съотношение при възрастните. Поради това водата много по-лесно се изпарява през кожата, което би могло по-лесно да доведе до обезводняване, ако не се възстановят водните загуби. Децата не винаги разпознават ранните етапи на жаждата, което ги прави уязвими, особено, когато спортуват или играят на открито в най-горещите летни месец. Според педиатрите водата е единствената течност, която трябва да се пие в изобилие, тъй като тя хидратира, няма калории и не може да навреди на зъбите.

 

Детските лекари съветват още:

  • Поощрявайте детето да утолява жаждата си с вода! Подрастващото дете трябва да бъде възпитано да пие вода и да знае, че тя е най-добрата напитка. Пиенето на вода трябва да се превърне в естествен процес, който да осигури правилното функциониране и израстване на детския организъм.
  • Винаги избирайте за детето вода с ниска минерализация, неутрално pH  и с ниско съдържание на флуор(под 0,7ml/l).Това количество е достатъчно за профилактика на кариеси и не създава риск от натрупване на флуор в организма.
  • Предлагайте вода на детето през целия ден, а не само при поискване, особено през горещите летни дни.
  • Дайте личен пример, като се стараете и вие самите да употребявате повече вода. Родителите са тези, от които зависи изграждането на този полезен навик. 

 

Именно защото изграждането на хранителни и питейни навици започва от детството, през този месец съвместната кампания на изворна вода „Бачково“ и болниците от групата на „Булфарма“ ООД е с акцент детското здраве. Всички малки пациенти на педиатричните отделения ще получат забавно-образователен лист за оцветяване, обучаващ по увлекателен начин децата относно правилното хранене и хидратация.

 

Кампанията на здравните заведения от групата на „Булфарма“ООД и изворна вода „Бачково“ се провежда за втора поредна година. В социалната кампания се включват УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛ „Пълмед“, МБАЛ„Бургасмед“, Медицински център „Здраве“ – гр. Пазарджик, МБАЛ „Здраве“ – гр. Велинград и МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ – гр. Пещера. През месеците юни, юли и август, всички болници получават като дарение общо 30 хиляди бутилки изворна вода от 1.5 литра за своите пациенти.